Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Rubrieken Recensies

Wat is gaande in de Turkse cinema?

Sohld_I_really_do_itTijdens het Turkse filmfestival, dat tussen 6 en 9 oktober in Amsterdam werd gehouden, vielen mij drie films op. Ze zijn allerminst representatief voor de Turkse film, maar niettemin lichten ze een tipje van de sluier op over de huidige filmcultuur en de filmindustrie in Turkije.

De dood niet meer buiten de deur laten

Film_Sergej_Kaffefahrt_2'Leef het leven', zegt de Duitse begrafenisondernemer Karl Schumacher paradoxaal, terwijl hij ons in de documentaire 'Kaffeefahrt ins Krematorium' meeneemt op een uitstapje naar de mogelijkheden en variaties van het heengaan. De keuze die hij ons voorlegt is die tussen dood en dood! Volgens hem is de dood een fenomeen. Ons brein is niet in staat het idee van dood (gaan) te aanvaarden. Het denkt dat we eeuwig kunnen blijven leven. Maar de dood ís er gewoon.

Tegen de immigratie-pessimisten

LucassenOver immigratie en integratie wordt door jan en alleman van alles geroepen, maar op welke feiten zou het debat daarover nou eigenlijk gebaseerd moeten zijn? Leo en Jan Lucassen proberen de voor- en nadelen van vijf eeuwen migratie nuchter in kaart te brengen, in een boek vol met cijfers, statistieken en grafieken. Wat levert dat op?

Music lovers revel at Mundial Festival

mundial_Ernest_MasonAcclaimed Sierra Leonean musical band, Refugee All Stars with their golden voices, and virtuoso performance on flutes, traditional drums and percussion have thrilled thousands of music lovers at the 24th edition of the Mundial Festival in The Netherlands. This year's event, hold in Tilburg on June 18th and 19th, featured sixteen muscial groups from around the world, solidifying the universality of music.

Newsha Tavakolian: Poëzie maken met foto’s

Ze is jong, ambitieus en heeft een zee van mooie ideeën, oneindige dromen en een onuitputtelijke rijke fantasie. Ze is een ware vertegenwoordiger van tweederde van de totale bevolking van Iran: de jongeren!

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.