Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Rubrieken Opinie

De Bosnische houdgreep

Milorad_DodikMilorad Dodik, leider van de Bosnische Serviërs, heeft laten zien hoe je op kundige wijze het proces van regeringsformatie kunt frustreren. Na de verkiezingen van 2010 heeft hij alles op alles gezet om de vorming van een nieuwe regering voor Bosnië-Herzegovina tegen te gaan. Zijn misschien wel grootste prestatie daarin was de manier waarop hij de Kroaten en Bosniaks (moslims) tegen elkaar wist uit te spelen.

Multiculti-tv bevordert segregatie

MTNLProgramma's over de multiculturele samenleving. Wie zit daar nog op te wachten anno 2011? De jonge, hoger opgeleide allochtoon niet, denkt journalist Sahar Jahish. 'Het laatste wat ik wil is een programma waar ik in het hok van een allochtoon gestopt word.'

Onze bijdrage aan hongersnood in Somalië

SomalieVeel oorzaken van de hongersnood in Somalië zijn de revue gepasseerd. Maar ik mis er één die ‘onze’ indirecte verantwoordelijkheid duidelijk maakt. Somalië is één van de frontlinies in de ‘war on terror’. Ook die strijd heeft bijgedragen aan de hongersnood die nu zoveel ellende brengt.

Kinderen zijn ook mensen

Het onrechtvaardige leven van Koerdische kinderen

koerdische_kinderen_Kinderarbeid_2

De kern van de in 1948 aangenomen Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) is dat iedereen het recht heeft op ontplooiing, bescherming en leven als een vrije mens. Dat geldt zeker ook voor kinderen, en zij hebben zelfs nog meer bescherming nodig. Het verdrag inzake de rechten van het kind werd op 20 november 1998 eveneens aanvaard door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Alle lidstaten hebben het verdrag ondertekend, behalve Somalië, Oman en de Arabische Emiraten.

Elke groep in Bosnië koestert eigen verleden

Mladic_artikel_AlosmanVooralsnog levert de arrestatie van Ratko Mladic geen bijdrage aan de heling van de etnische en religieuze tegenstellingen in het onbestuurbare Bosnië-Herzegovina.

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.