Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Nederlandse luchtmacht drukt kosten met Benelux samenwerking

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

F35 samen met Belgen goedkoper

De drie Benelux-landen hebben hebben besloten de bewaking en beveiliging van hun luchtruim te delen. Het is de eerste overeenkomst in haar soort tussen de EU-landen. Vanaf 2017 zullen de Belgische en Nederlandse luchtmacht gezamenlijk het Benelux luchtruim bewaken. Luxemburg heeft geen militaire luchtmacht, maar zal zijn luchtruim open stellen voor de Nederlandse en Belgische gevechtsvliegers. De gemeenschappelijke missies zullen zich richten op de zogenaamde 'Renegade' procedure, die tot doel heeft verdachte civiele vliegtuigen te identificeren teneinde een terroristische dreiging te voorkomen.

"De overeenkomst is een stap voorwaarts in de intensivering van de Europese militaire samenwerking", zei de Belgische minister-president Charles Michel in een verklaring. De samenwerking sluit daarmee aan op de oproep van Europese Commissie voorzitter Jean-Claude Juncker die een EU-leger tegen Russische agressie wil ''om de Europese waarden te kunnen verdedigen''. Ook premier Rutte onderschrijft deze zienswijze. "Wij werken samen om ervoor te zorgen dat de Europese veiligheid bevorderd wordt. De verschrikkelijke gebeurtenissen van de afgelopen maanden motiveren ons sterk", zei Rutte, verwijzend naar de recente terreuraanslagen in Frankrijk en Denemarken.

Toch zijn er ook andere redenen voor de militaire Benelux-coöperatie. De overeenkomst voor gezamenlijke missies zal als een opluchting voor de Nederlandse luchtmacht komen. De oude vloot van F16 straaljagers moet tegen 2019 vervangen worden door de nieuwe F35. De invoering van de nieuwe straaljagers heeft evenwel vertraging opgelopen en bovendien lopen de kosten van het programma uit de hand. België is ook van plan om haar vloot F16´s te vernieuwen en wel in 2018. De Franse Rafale is een kandidaat, maar de versterkte samenwerking met Nederland zou de beslissing in de richting van de Amerikaanse F35 kunnen kantelen en daarmee de kosten voor de Nederlandse luchtmacht drukken.

Desalniettemin is de Benelux-overeenkomst een noviteit in het Europese defensiebeleid, want het is de eerste keer dat landen overeenkomen dat een buitenlandse luchtmacht in het eigen luchtruim op mag treden en de autorisatie heeft om bijvoorbeeld een burgervliegtuig neer te halen als daartoe aanleiding bestaat. Dat laatste moet evenwel nog worden goedgekeurd door de parlementen van de Benelux-landen. Luxemburg heeft het gebruik van dodelijk geweld boven zijn grondgebied.al uitgesloten.

Redactie

Redactie

Website: expontomagazine.nl E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Contact Details

  • Country
    Netherlands

5 reacties

Reageer

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.