Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Bildergebnis für Assadaaka
Dit willen we samen doen met alle mensen en organisaties die ooit bij Assadaaka betrokken zijn geweest of ons ...op een andere manier hebben geholpen of ondersteund de afgelopen 25 jaar. Op vrijdag 17 april pakken wij in ons Vriendschapshuis aan de Palembangstraat groots uit met een uitgebreid en feestelijk programma. Er zullen workshops zijn, zang en dans en natuurlijk lekker eten. Alle activiteiten worden georganiseerd door de vele vrijwilligers die Assadaaka door de jaren heen hebben gemaakt tot de organisatie die zij nu is: een bewonersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in de samenleving en de sociale cohesie in de buurt versterkt door een ontmoetingsplaats te zijn voor mensen met verschillende culturele achtergronden

Wanneer: vrijdag 17 april 2015 van 18.00 tot 22.00 uur
Waar: Palembangstraat 52, 1094 TK Amsterdam - Oost
Voor wie: alle buurtbewoners, buurtorganisaties, politici, beleidsmakers, professionals en andere geïnteresseerden die betrokken zijn bij het behartigen van de belangen van kwetsbare mensen in de Nederlandse samenleving


De Vriendschap Community Assadaaka stelt zich ten doel: Een laagdrempelige organisatie die verschillende groeperingen in de samenleving (de buurt) wil samenbrengen om wederzijds begrip te bevorderen, door een ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten te organiseren. Deze activiteiten dienen de integratie en emancipatie te bevorderen met behoud van eigenheid in persoon en achtergrond.

F35 samen met Belgen goedkoper

De drie Benelux-landen hebben hebben besloten de bewaking en beveiliging van hun luchtruim te delen. Het is de eerste overeenkomst in haar soort tussen de EU-landen. Vanaf 2017 zullen de Belgische en Nederlandse luchtmacht gezamenlijk het Benelux luchtruim bewaken. Luxemburg heeft geen militaire luchtmacht, maar zal zijn luchtruim open stellen voor de Nederlandse en Belgische gevechtsvliegers. De gemeenschappelijke missies zullen zich richten op de zogenaamde 'Renegade' procedure, die tot doel heeft verdachte civiele vliegtuigen te identificeren teneinde een terroristische dreiging te voorkomen.

"De overeenkomst is een stap voorwaarts in de intensivering van de Europese militaire samenwerking", zei de Belgische minister-president Charles Michel in een verklaring. De samenwerking sluit daarmee aan op de oproep van Europese Commissie voorzitter Jean-Claude Juncker die een EU-leger tegen Russische agressie wil ''om de Europese waarden te kunnen verdedigen''. Ook premier Rutte onderschrijft deze zienswijze. "Wij werken samen om ervoor te zorgen dat de Europese veiligheid bevorderd wordt. De verschrikkelijke gebeurtenissen van de afgelopen maanden motiveren ons sterk", zei Rutte, verwijzend naar de recente terreuraanslagen in Frankrijk en Denemarken.

Toch zijn er ook andere redenen voor de militaire Benelux-coöperatie. De overeenkomst voor gezamenlijke missies zal als een opluchting voor de Nederlandse luchtmacht komen. De oude vloot van F16 straaljagers moet tegen 2019 vervangen worden door de nieuwe F35. De invoering van de nieuwe straaljagers heeft evenwel vertraging opgelopen en bovendien lopen de kosten van het programma uit de hand. België is ook van plan om haar vloot F16´s te vernieuwen en wel in 2018. De Franse Rafale is een kandidaat, maar de versterkte samenwerking met Nederland zou de beslissing in de richting van de Amerikaanse F35 kunnen kantelen en daarmee de kosten voor de Nederlandse luchtmacht drukken.

Desalniettemin is de Benelux-overeenkomst een noviteit in het Europese defensiebeleid, want het is de eerste keer dat landen overeenkomen dat een buitenlandse luchtmacht in het eigen luchtruim op mag treden en de autorisatie heeft om bijvoorbeeld een burgervliegtuig neer te halen als daartoe aanleiding bestaat. Dat laatste moet evenwel nog worden goedgekeurd door de parlementen van de Benelux-landen. Luxemburg heeft het gebruik van dodelijk geweld boven zijn grondgebied.al uitgesloten.

donderdag 19 maart 2015 20:37

Iran in the picture

Van vrijdag 20 tot en met zondag 28 maart a.s. vindt in Den Haag een speciale editie van hetMovies that Matter Festival plaats. Het internationale film- en debatfestival over mensenrechten, vrede en vrijheid is met 2 dagen verlengd, en presenteert naast zeventig spraakmakende films dit jaar zes grote talkshows, de live uitzending van VARA´s radioprogramma Spijkers met Koppen en drie exposities in en rond Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. 
En er is dagelijks  een gevarieerd verdiepingsprogramma met Q&A´s, debatten met internationale gasten en muziekoptredens. Movies that Matter Festival; meer dan film alleen!
 
Graag maken wij u attent op een selectie van bijzonder films en theater waarin Iran centraal staat,waaronder Panahi's Gouden Beer winnaar Taxi.
Hieronder vindt u de enkele films uitgelicht, met links naar uitgebreidere informatie over de films en het verdiepingsprogramma op de website van Movies that Matter.

Wij verzoeken  u vriendelijk deze programma's via uw website en/of andere publicaties onder de aandacht van uw collega's, relaties en achterban te brengen.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking en graag tot ziens op het festival!
 
Meer informatie over het festivalprogramma, reserveringen en kaartverkoop vindt u op de Movies that Matter Festival website
www.moviesthatmatter.nl  

Winnares eerste ticket.jpg

 

Studente Merlijn van Mierlo wordt verrast door een feestelijk ontvangst op Station Tilburg na het winnen van een actie van Festival Mundial.

 

Op het Centraal Station in Tilburg is maandagavond 16 maart een reiziger verrast met het eerste kaartje van Festival Mundial. De jonge vrouw, die meegedaan had aan een Facebook actie, had geen idee wat haar te wachten stond toen zij het station uit liep.

 

Merlijn werd begroet door een feestelijke en kleurrijke parade en werd, nadat ze bijgekomen was van de commotie, op een troon gehesen en door de stoet naar Stadscafé De Spaarbank geleid. Zij kreeg hier naast het eerste kaartje ook een diner voor twee en een exclusief optreden van Sjoerd van Hulst, die dit jaar op Festival Mundial zal spelen.

 

Nadat Merlijn had meegedaan aan een Facebook-actie van Festival Mundial had ze eigenlijk nooit verwacht dat ze zou winnen en ze was dan ook verrast toen ze het ontvangst comité zag staan op het Centraal Station.

 

De kaartverkoop voor Festival Mundial is maandag door het weggeven van het eerste kaartje officieel begonnen en mensen die voor 15 april hun kaartje kopen, krijgen naast een korting ook een extra verrassing. Wat dat inhoudt is en blijft een verrassing! 

donderdag 19 maart 2015 20:26

Exhibition of Persian Artists

15 maart – 26 april 2015
Beyond History
 onderzoekt het posthistorische landschap in het Midden-Oosten. De tentoonstelling is het sluitstuk van Crisis of History, een tentoonstellingsreeks waarin de eenduidigheid van ‘het Grote Verhaal van de Geschiedenis’ en ideologische conflicten onder de loep worden genomen.

In deel een en twee van de reeks werd de constructie van deze vertelling onderzocht en de manieren waarop kunstenaars zich daartegen verzetten. Deze laatste expositie heeft als vertrekpunt de ineenstorting van ‘het Grote Verhaal’. Leidend is de vraag: hoe kunnen we ons verhouden tot verleden, heden en toekomst buiten het normatieve raamwerk van de geschiedenis?

Curator Elham Puriyamehr schetst dat kunstenaars in Perzië (Iran) zich bewegen tussen enerzijds het verhaal van ‘het Westen’, anderzijds het historisch narratief zoals hun eigen regering dat vormgeeft. Beide zijn in hun ogen failliet: ze bieden troost in het heden noch hoop voor de toekomst.

Volgens curator Robert Kluijver ontdekken kunstenaars aan de andere kant van de Perzische Golf de rijkdom van het pre-islamitische verleden –  een geschiedenis die voor hen verborgen wordt gehouden vanwege de heersende religieuze ideologie en politieke belangen. Hoe zou het zijn als zij de band met dat verleden konden herstellen en zich ontworstelen aan de verstikkende collectieve identiteit die de geschiedenisboeken hen voorschrijven?

En hoe zou het zijn als de geschiedenis wordt herschreven, nu, buiten het oog van de media? Het is een uiterste mogelijkheid, die in Beyond History nader wordt onderzocht.

Meer informatie over het werk van de kunstenaars is te lezen op www.crisisofhistory.nl

OPENING: Zaterdag, 15 maart 2015, 17:00
LEZING: Dinsdag, 17 maart, 20:00 (Facebook Evenement Pagina)
 Hamid Severi: A Glimpse of the Notion of History in Contemporary Iranian Art
Farzan Sojoodi: Works of Art: Field of Discursive Struggle

LokatieFramer Framed in de Tolhuistuin IJpromenade 2 Amsterdam


Patrick Cockburn and the Rise of Islamic State

Sunday, 22 March | 20:00hrs | Grote Zaal, De Balie Amsterdam | tickets & info

Out of the failures of Iraq and Afghanistan, the Arab Spring and Syria, a new threat emerges. While Al Qaeda is weakened, new jihadi movements, especially ISIS, are rising. Patrick Cockburn is the journalist who was aware of the rise of these movements, while many signs were being missed by Western politicians, the media, and the public. In his latest book he describes the rise of the jihadi movements. Patrick Cockburn has been working as Middle East correspondent for several decades, previously for the Financial Times and presently for the Independent. He has written five books on the recent history of Iraq and Syria, and his reporting has earned him the Martha Gellhorn and James Cameron prizes, among others. 

The capture of Mosul on June 10, 2014 and the declaration of the caliphate spanning the Iraqi–Syrian border, show that these movements are a new serious territorial power, that cannot be ignored. When he started writing this book The Rise of Islamic State he particularly wanted to trace the swift rise of ISIS, the growing anger of the Sunni community in Iraq, and the government ’s inability to combat a powerful new insurgency. With that, he wanted to stress that the armed opposition in Syria was now dominated by jihadi movements while the moderates, whom the West is seeking to boost, have little influence on the ground. His expectations, formulated in the book, turned soon out to be true.

During the program Patrick Cockburn will talk about the meaning of these growing powers and analyze how things could have gone so terribly wrong. He speaks about the reasons for the unfolding of US and the West’s greatest foreign policy debacle and the impact that it has on the war-torn and volatile Middle East. Cockburn will discuss these topics with war correspondentArnold Karskens, who reported from Afganistan and Irak amongst many other countries and who won the prize ‘Journalist voor de Vrede’ (journalist for peace) in 2008. The programme will be moderated by Lennart Booij.

This programme is organized by De Balie on the occasion of the release of De Nieuwe Heilige Oorlog, the Dutch translation of Patrick Cockburn's book The Rise of Islamic State
     
About Patrick Cockburn
Patrick Cockburn is currently Middle East correspondent for the Independent and worked previously for the Financial Times. He has written three books on Iraq’s recent history as well as a memoir, The Broken Boy, and, with his son, a book on schizophrenia, Henry’s Demons, which was shortlisted for a Costa Award. He won the Martha Gellhorn Prize in 2005, the James Cameron Prize in 2006, and the Orwell Prize for Journalism in 2009. He was named Foreign Commentator of the Year by the Comment Awards in 2013.

www.debalie.nl
 

donderdag 19 maart 2015 20:20

Uit verre landen

 

05..jpg

15.jpg

12.jpg

 


 

Koffie, thee en andere koloniale waren

 

6 juni-13 september

’s-Hertogenbosch, 19 maart 2015 –  Thee, koffie, tabak en chocolade zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar van oorsprong zijn dit geen Hollandse waren. Het zijn geïmporteerde voedings- en genotsmiddelen, die pas vanaf de zestiende en zeventiende eeuw in ons land voorradig waren. Net als een groot aantal specerijen, suiker en andere etenswaren. De familietentoonstellingUit verre landen – koffie, thee en ander koloniale waren geeft een beeld aan het cultuur- en kunsthistorische verhaal rondom deze producten, het gebruik ervan en de invloed ervan ons leven. Dat gebeurt aan de hand van een vijftal thema’s; handel, koffie, thee, tabak en varia zoals rijst, specerijen, rietsuiker, kina, rubber en textiel.

 

Wat van ver komt

Wie kan zich een bestaan voorstellen zonder koffie, thee en chocola? Of zonder suiker en specerijen? Toch kennen we deze smaken in Nederland pas sinds het begin van de 17de eeuw. Door de ontdekking van Amerika en het Verre Oosten ging er een wereld voor ons open en bereikten allerlei nieuwe producten ons land. Ook Nederlandse avonturiers kozen het ruime sop en vonden gouden handel in verre streken.

 

Gouden handel

Hoe maakten we kennis met tabak, porselein, koffie en kaneel? En op welke manieren verrijkten de koloniale waren ons leven? De expositie Uit verre landen neemt u mee op ontdekkingsreis langs spannende zeegezichten, antieke meubelstukken, zeldzame koffiekannen, prachtige Goudse pijpen en nog veel meer kunst en kunstnijverheid. Een grote tentoonstelling met een exotisch luchtje, boeiend voor het hele gezin!

  


Kinderen als kruidenier

Eén museumzaal is ingericht speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In winkels vol koloniale waren wanen zij zich in overgrootmoeders tijd en kunnen kijken, ruiken, voelen en winkeltje spelen met een ouderwetse kassa en een weegschaal.  

 

Over Het Noordbrabants Museum

Met sprankelende tentoonstellingen en een veelzijdige programmering toont Het Noordbrabants Museum de rijkdom van de Brabantse kunst, geschiedenis en cultuur. Het Noordbrabants Museum vormt samen met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een van de grootste culturele attracties van Nederland. Bezoekers vinden in dit Museumkwartier in hartje Den Bosch een veelheid aan cultuurhistorie, kunst en design onder één dak.

 

Adres

Het Noordbrabants Museum

Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch

T +(0)73 – 6 877 877

www.hnbm.nl

 

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur

vrijdag 13 maart 2015 20:29

Desert Dancer

Nederlandse première van “Desert Dancer” | Eye Film Institute نخستین نمایش فیلم «رقصنده بیابان» در هلند : آمستردام، ۱۵ مارس

 


Desert Dancer
 speelt zich af in Iran. Dansen is er ten strengste verboden. Afshin, een jonge man, zet zijn leven op het spel door te blijven vechten voor zijn droom om professioneel danser te worden.

De film speelt zich af tegen de achtergrond van de verkiezingsdemonstraties van 2009.

UK | 2014 | 99’ | Taal: Engels – première NL
REGISSEUR: RICHARD RAYMOND | CHOREOGRAAF: AKRAM KHAN
(Onderdeel van Cinedans – Dance on Screen)

 

Pagina 1 van 15

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.