Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Blogs

Massoud_KoninklijkPaleis

Er was in Engeland of in Frankrijk een tiran als koning. Ik weet niet precies waar en wanneer, maar het verhaal is waar gebeurd.

Op een keer stuurde deze tiran zijn soldaten naar de timmerman van het Koninklijk Paleis en zeiden: jij moet nu met ons meekomen naar het paleis van de koning. De timmerman zei:
ik kan nu niet, ik kom later. Gaan jullie maar. Die soldaten, kleine dictators, bevallen: nu meekomen. De timmerman zei: ik heb iets belangrijkers te doen dan met jullie mee te gaan. Ik moet naar een belangrijker plaats dan het Koninklijk Paleis. Ik heb geen tijd voor de koning. De soldaten waren heel boos, maar durfden niewts te doen. De timmerman van de koning was de beste timmerman van de stad. Zij gingen terug naar het paleis en vertelden de koning wat er was gebeurd.

 

donderdag 14 april 2011 19:08

Wij zijn niet verantwoordelijk

door Massoud Memar

Vorige week was op de Dam in Amsterdam de wake voor een verbrande Iraanse man. Ik ben daar geweest. Die overleden man heeft zich zelf in brand gestoken uit protest tegen een onjuiste situatie. Hij wilde graag dat andere mensen naar zijn stem zouden luisteren. Zelfmoord is het einde van wanhopige mensen en is pijnlijk om te zien voor andere mensen. Maar zichzelf verbranden is het pijnlijkst. Dat is een protest. Je wilt tegen de maatschappij zeggen : kijk, wakker worden, ik ben ook een mens, ik sta ook hier. Ik wil ook een heel klein beetje recht en mogelijkheden hebben van deze maatschappij. Ik wil ook aandacht hebben.

zaterdag 08 januari 2011 19:13

Sex is te koop, Liefde niet

door Massoud Memar

Het was een donkere avond. Oudjaar was bijna voorbij en de Amsterdamse lucht had de geur van afgestoken vuurwerk. Af en toe hoorde je het geluid van exploderend vuurwerk. Die geur en die geluiden geven mij geen goed gevoel. Automatisch denk ik aan acht jaar oorlog tussen Iran en Irak. Ik probeer die periode een beetje te vergeten en een beetje te genieten van de sfeer op deze Oudejaarsavond.

vrijdag 03 december 2010 19:18

Our summer inTehran

door Massoud Memar

Een terugblik op IDFA 2010

Zoals elk jaar ging ik ook dit jaar naar het IDFA film festival te Amsterdam. Dit festival werd gehouden van 17 t/m 28 november 2010. Elk jaar ga ik naar IDFA en dit is voor mij een traditie geworden. Ik was hongerig en dorstig om zoveel mogelijk films te zien. Ik heb per dag 3 – 5 films gezien.

woensdag 27 oktober 2010 12:50

Waar is het gelach van de kinderen

door Massoud Memar

Cinekid Film Festival is in Amsterdam van start gegaan van 20 tot 29 oktober 2010.

dinsdag 26 oktober 2010 12:54

Fietstocht tegen armoede

door Massoud Memar

Ik heb vanaf donderdag 7 oktober 2010 met een paar mensen vanuit Amsterdam naar Brussel gefietst. Waarom naar Brussel?

zaterdag 16 oktober 2010 13:03

Wie redt de Tovenaarsleerling?

door Anil Ramdas

Meindert Fennema, hoogleraar Politieke Theorie aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een lezenswaardige politieke biografie geschreven: Geert Wilders. Tovenaarsleerling (Bert Bakker 2010). Fennema geeft geen moreel oordeel over Wilders, wat ook niet hoeft. Hij schrijft op uiterst neutrale toon, en dat is wel zo plezierig. Hij heeft zijn neutraliteit alleen in de ondertitel een beetje verloren: 'Tovenaarsleerling'. Wilders is namelijk ooit de brave tekstschrijver geweest van Frits Bolkestein, die de islamkwestie op de Nederlandse agenda zette.

zaterdag 25 september 2010 13:10

Ik weet het nog precies

door Massoud Memar

Ik heb vorige week een boek gelezen met de titel “Ik weet het nog precies”. Dit zijn levensverhalen van 8 vrouwen uit Iran, samengesteld door Banoo Kiani Haftlang. Het boek bestaat uit interviews. De samenstelster van het boek heeft 10 x een gesprek gehad met de 8 vrouwen en het bovengenoemde boek is het resultaat van deze gesprekken. In elk gesprek heeft zij een vraag gesteld.

dinsdag 14 september 2010 13:22

How to fund raise as a Nigerian?

door Nies Medema

'It can be really frustrating, fund raising, doing volunteer work,' says Ugochukwe, 'You know so many million illegal dollars are being put on Swiss and American bank accounts, and here you find yourself putting aside 5 dollar, maybe a couple of hundred. What is the use?'

woensdag 25 augustus 2010 13:24

What is a local these days?

door Nies Medema

While working on a projectplan called Wanderers, an art project on migration in a transition neighborhood in The Hague, a very basic question came up. What is a local these days?

One might be a local in many places: migrating from Maroc, living in France, having dear friends and relatives in Canada, Jamaica, Singapore and The Netherlands and staying with them for months. When do you start to be a local? Is there a definition? 

Is it after the official registration? Paperwork? That would mean that an Ethiopian family living illegally in The Netherlands for 10 years would be non-local whereas an Italian man, married to a Dutch woman, would be a local upon his arrival in The Netherlands.

Could it be duration of stay? How many years would one make a local? Or is it about having a legal job? Then, how about the housewives? Is it the language, speaking Dutch?

All these factors could contribute to making someone feel like a local. But, we have to conclude, to be (or not to be) a local cannot be defined by one factor only. 

woensdag 18 augustus 2010 13:28

Maatje van dief, vriend van de karavaan

door Massoud Memar

Elke avond zien wij als Nederlandse kijkers heel veel discussie over de formatie op TV.Na de verkiezingen op 09 juni 2010 is dit meer dan 2 maanden. Wij kijken, lezen en luisteren met stress naar de media. Elke dag ontvangen wij andere signalen. De ene dag is het paars plus, de andere dag iets anders. De ene dag gaan wij met Geert Wilders om de tafel zittenDe andere dag niet. Het ene moment is het CDA( de grootste verliezer van de verkiezingen) buitenspel gezet, het volgende ogenblik wil de VVD wel samenmet het CDA om de tafel. Het CDA congres moet de samenwerking nog goedkeuren, maar wanneer? De datum is nog onbekend.

dinsdag 03 augustus 2010 20:32

Zwarte Vrijdag

door Jan Dirk Snel

Het is duidelijk dat politieke leiders die zozeer de grenzen overschreden hebben, in hun functies niet langer gehandhaafd kunnen worden. Vrijdag 30 juli 2010 staat nu al bekend als Zwarte Vrijdag. Het is ongetwijfeld de zwartste dag uit de Nederlandse geschiedenis sinds 5 mei 1945 (al weten we niet wat ons nog te wachten staat). Het is de dag waarop enkele Nederlandse politieke partijen een principiële grens hebben overschreden.

donderdag 08 juli 2010 13:34

Oranje als schutkleur

door Nies Medema

Geen leger zal er ooit voor kiezen, maar ik weet sinds kort dat oranje een goede schutkleur kan zijn. Niet alleen omdat de helft van de hoofdstad oranje kleurt, en je dus niet opvalt in de menigte als je met een feloranje t shrt aantrekt met wat beessies in je haar. Je kunt tegenwoordig haast overal schreeuwen en meedeinen in een massa fans met toeters, zonder al te veel op te vallen. Maar er zijn mensen die altijd opvallen.

donderdag 24 juni 2010 20:22

World Cup fever in Guantanamo

door Hermione Gee

World Cup fever has hit Guantanamo Bay. Wherever you go on the base - the dining halls, rec rooms or the camps, it's all about football. I thought Americans hated soccer, but maybe it's a bit of cross-cultural pollination from the detainees.

zaterdag 19 juni 2010 20:14

Holiday in Guantanamo

door Hermione Gee

Hermione Gee traveled for Radio Netherlands Worldwide (RNW) to Guantanamo Bay to report about the prison. Read her weblogs...

Toen Job Cohen de burgemeester van Amsterdam werd, kreeg ik het gevoel dat we werden gewikkeld in een onzichtbare strijd over mijn geliefde stad. Ik kwam er uiteindelijk als winnaar uit. Ik heb Amsterdam nog, terwijl Cohen niet alleen de strijd om premierschap verloor maar hij heeft ook Amsterdam kwijtgeraakt. Hij is wel altijd weer welkom als gast.

Pagina 1 van 4

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.