Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Foto

Dag der Inheemsen in Suriname uitbundig gevierd


Foto's:
Dominique Snip

Dagderinheemsen_5

Paramaribo: Suriname stond op dinsdag 9 augustus volledig in het teken van de Dag der Inheemsen. Diverse Indiaanse stammen togen in traditioneel tenue naar de binnenstad van Paramaribo om hún dag te vieren. De rest van de bevolkingsgroepen feesten opgetogen mee.

 

Viering Keti Koti: Afschaffing slavernij


Foto's:
Dominique Snip

keti_koti_4

De nationale herdenking en viering van 148 jaar afschaffing van de slavernij op vrijdag 1 juli was op vele fronten gedenkwaardig te noemen, niet in de laatste plaats doordat het Kabinet schitterde door afwezigheid. Naast feestvieren werd ook een lans gebroken voor het met sluiting bedreigde NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.

Wij willen geen negers zijn

Boekverbranding_Foto_Dominique_Snip_3Foto's: Dominique Snip

Op woensdag, 22 juni, is Het Negerboek van de Canadese auteur Lawrence Hill bij het slavernijmonument in het Oosterpark verbrand. Vier kopieën van de omslag gingen in vlammen op. Initiator van de actie was Roy Groenberg, voorzitter van de Stichting Eer en Herstel. Hij vindt het woord neger respectloos en krenkend.

Protesten in Iraaks Koerdistan

sulaimaniyah_protest_ali_arcady_2De golf van protesten in het Midden Oosten is ook aan de Koerden niet voorbijgegaan. Sinds vorige week zijn vooral jongeren in Sulaimaniya verscheidene  keren de straat op gegaan om te demonstreren tegen corruptie en wanbeleid. Er wordt met scherp op de demonstranten geschoten. Tot nu toe zijn er drie doden en rond de 120 gewonden gevallen. Ook in verschillende andere steden in Irak werd vorige week gedemonstreerd en ook daar vielen doden.

Sfinksfestival 2009

sfinsfestival01Tsjechische hiphop-zigeuners, een Koreaanse sjamaan, een reggae-legende uit Jamaica, een Malinese Diva, circusartiesten, flamencodans, rituelen, foto’s, korte films, maar ook eten en drinken, een wereldmarkt voor sieraden, muziekinstrumenten en informatie over NGO’s en hun projecten. Dit allemaal en meer komt elk jaar bij elkaar tijdens het Sfinksfestival voor wereldmuziek in de Belgische Boechout. Dit jaar vond het evenement plaats van 24 tot 26 juli. Ali Behroozi maakte een fotoreportage voor ex Ponto Magazine.
Voor meer info kijk op: www.sfinks.be.

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.