Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Audiovisueel

Audiovisueel

Shortly after the war

Qssim_AlsaedyEen videoreportage van: Entisar Al-Ghareeb

Entisar Al-Ghareeb interviewde de Iraakse kunstenaar Qassim Alsaedy.

Dag der Inheemsen in Suriname uitbundig gevierd


Foto's:
Dominique Snip

Dagderinheemsen_5

Paramaribo: Suriname stond op dinsdag 9 augustus volledig in het teken van de Dag der Inheemsen. Diverse Indiaanse stammen togen in traditioneel tenue naar de binnenstad van Paramaribo om hún dag te vieren. De rest van de bevolkingsgroepen feesten opgetogen mee.

 

From forcible exile to forced migration

Bhutanese_refugeesBhutanese ethnic minorities
A video report by: Nanda Gautam

A stranger from an unfamiliar country is coming to live near you. Neither you nor he can deny this destiny. Over the last few years, the Dutch government has been trying to reduce the rate of asylum requests to the Netherlands and has been sending asylum seekers back to their home countries against their will. But exiled Bhutanese nationals are being welcomed to the Netherlands, although what they want is help to go back home. Those who are currently living in the Netherlands are asking themselves whether it's an extended exile or a new home. Nanda Gautam gives an insight into a forcibly exiled minority from a country we in the West are told is the happiest nation in the world.

Viering Keti Koti: Afschaffing slavernij


Foto's:
Dominique Snip

keti_koti_4

De nationale herdenking en viering van 148 jaar afschaffing van de slavernij op vrijdag 1 juli was op vele fronten gedenkwaardig te noemen, niet in de laatste plaats doordat het Kabinet schitterde door afwezigheid. Naast feestvieren werd ook een lans gebroken voor het met sluiting bedreigde NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.

Generation Y: Iran en vrede

Iran_vrede_videoHoe moet de internationale gemeenschap omgaan met het regime van Iran? Dat was de grote vraag tijdens het debat georganiseerd door het Politiek Café in Den Haag afgelopen maandag. Onder andere Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Wim Kortenoeven (PVV), maar ook politicoloog en Irandeskundige Peyman Jafari waren van de partij.

Wij willen geen negers zijn

Boekverbranding_Foto_Dominique_Snip_3Foto's: Dominique Snip

Op woensdag, 22 juni, is Het Negerboek van de Canadese auteur Lawrence Hill bij het slavernijmonument in het Oosterpark verbrand. Vier kopieën van de omslag gingen in vlammen op. Initiator van de actie was Roy Groenberg, voorzitter van de Stichting Eer en Herstel. Hij vindt het woord neger respectloos en krenkend.

The Unwanted Land

The_Unwanted_Land

Museum Beelden aan Zee organiseert van 22 oktober 2010 t/m 13 februari 2011 de tentoonstelling The Unwanted Land, een artistiek onderzoeksproject waarin zes beeldend kunstenaars over het onderwerp migratie reflecteren, meer in het bijzonder de ervaring van de persoonlijke tocht weg van Nederland of juist hiernaar toe. De kunstenaars zijn Tiong Ang, David Bade, Dirk de Bruyn, Sonja van Kerkhoff, Renee Ridgway en Rudi Struik.

Karnaval in Schaesberg

Ali_Bahroozi_smallAls een vluchteling woonachtig in Zuid-Limburg kwam ik in aanraking met het Carnaval. Dit driedaagse, bonte feest bracht mij op het idee deze foto-reportage te maken. Het carnaval begint op 11 november. Het hoogtepunt is de jaarlijkse carnaval-optocht. Voordat het echter zover is, gebeurt er al veel aan voorbereiding.

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.