Mon08212017

Last update07:30:20 PM GMT

Back Agenda
Agenda
18 Mar 2013

 

9 mei t/m 21 juli 2013
Rijksmuseum Volkenkunde

 

Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden toont vanaf 9 mei een bijzondere Indonesië verzameling. Stuk voor stuk schitterende voorwerpen: alle afkomstig uit het legaat van verzamelaar Frits Liefkes. In 2010 aan het museum nagelaten. Tijdens zijn leven realiseerde Frits Liefkes een fabelachtige collectie van 1000 kunstvoorwerpen uit alle uithoeken van de Indonesische archipel. Veel goud: sieraden en wapens maar ook fraaie textielen en meubilair. Het mooiste is nu slechts twee en halve maand te zien in de expositie EEN HUIS VOL INDONESIE: een exclusief  inkijkje in het levenswerk van een bezielde verzamelaar.

 

Aan de hand van verschillende thema’s als ‘versiering van mensen’, ‘decoratie van ruimtes’, ‘religie &ritueel’ en ‘de verzamelaar Liefkes’ krijgen bezoekers een goed beeld van de rijkdom en gevarieerdheid van de verzameling van Frits Liefkes (conservator Rijksmuseum Amsterdam) en zijn partner, antiquair, wijlen Cor Weegenaar. Een passie voor schoonheid en diep respect voor verfijnd vakmanschap vormden de uitgangspunten van de verzameling. Bijna alles is verworven via veilingen en de kunsthandel, vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw.

 

De totale Liefkescollectie is zeer gevarieerd. De oudste voorwerpen dateren uit de periode van de tiende tot de veertiende eeuw, de tijd van de Hindoe-Javaanse rijken en de collectie bestrijkt het hele eilandenrijk, van Aceh tot Papua.

De Liefkescollectie is van groot belang voor Rijksmuseum Volkenkunde omdat een aantal stukken uniek is. Voorbeelden hiervan zijn een gouden sirih stel uit Madura en twee Balinese stoeltjes versierd met prachtig houtsnijwerk. Karakteristieke Indonesische textielen als batik en met gouddraad versierde Sumatraanse weefsels zijn een grote aanwinst voor het museum. De indrukwekkende, bewerkte gouden krissen en diverse gouden sieraden van adembenemende schoonheid springen meteen in het oog. Een deel van de gouden voorwerpen wordt na de expositie ondergebracht in de vaste tentoonstelling van het museum.

Het speciale Weegenaar-Liefkes Fonds dat in het leven is geroepen dankzij de genereuze erfenis stelt Rijksmuseum Volkenkunde in staat ook in de toekomst de Indonesië collectie kwalitatief te blijven verdiepen en uitbreiden.

  • Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige publicatie ’Living with Indonesian Art: the Frits Liefkes collection. Een full colour geïllustreerd, 300 pagina’s tellend naslagwerk. Te koop in de museumshop.

 

  • Tegelijk met de tentoonstelling EEN HUIS VOL INDONESIE loopt de tentoonstelling Fetish Modernity-Hoezo modern?  over beeldvorming, clichés en stereotypen waarmee we vaak naar andere culturen kijken.
10 Apr 2013

 

14, 15 & 16 juni 2013

Medio juni staat Rijksmuseum Volkenkunde voor de tweede keer dit jaar volledig in het teken van het Boeddhisme. Na het succes van het Boeddhisme Festival afgelopen februari biedt het museum van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni ruimte aan een unieke verzameling boeddhistische relikwieën. Ze zijn afkomstig van de historische Boeddha en meesters uit verschillende boeddhistische tradities. Volkenkunde organiseert dat weekend een vol activiteitenprogramma met o.a. rondleidingen door de beroemde Boeddhazaal en collectieve meditatiesessies.

Heart Shrine Relic Tour
Deze zeldzame relikwieën reizen al enige jaren de wereld rond. Ze zijn door kloosters en geestelijken uit heel boeddhistisch Azië geschonken aan de spirituele leider van het Maitreya Project, de Tibetaanse Lama Zopa Rinpoche. Het is zijn nadrukkelijk wens dat, voordat ze uiteindelijk in het hart van een beeld  van Boeddha Maitreya in Bodh Gaya (India) geplaatst worden, door zoveel mogelijk mensen gezien kunnen worden. Eerder dit jaar zijn de relikwieën in onder andere Mexico City, Californië, Milaan, en Zwitserland te zien. In het weekend van 7 t/m 9 juni zijn ze te bewonderen in het Maitreya Instituut in Loenen (Gld).

Ringsel
Naast stukjes bot en versteend bloed bestaan de relikwieën voornamelijk uit zogeheten ringsel. Ringsel zijn kleine parelachtige kristallen objecten. Ze worden in de as van grote meesters aangetroffen nadat zij zijn gecremeerd. Ringsel zijn uniek voor het boeddhisme, zowel voor Theravada als voor de Mahayana tradities. In andere religies komen relikwieën in de vorm van tanden, stukjes bot of kledingsstukken voor, maar geen ringsel. Zegeningen
Voor iedereen, boeddhisten en niet-boeddhisten en ook voor huisdieren,  is het gedurende het weekend mogelijk om door de relikwieën van de historische Boeddha gezegend te worden. De zegeningen vinden regelmatig plaats en worden door monniken en nonnen in de Tibetaanse -boeddhistische traditie gegeven. Daarnaast is er uitgebreide informatie over het onderwerp relikwieën en over het Maitreya Project beschikbaar en worden er films vertoond. 

Activiteitenprogramma
Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden biedt bezoekers aanvullend de gelegenheid om de beroemde Boeddhazaal in het museum te bezoeken. Daarnaast organiseert het in het kader van de Relic Tour speciale rondleidingen langs de vele Boeddha’s en boeddhistische voorwerpen die de collectie rijk is, populair wetenschappelijke lezingen en collectieve meditatiesessies. Deelname aan al deze activiteiten is bij betaling museumentree gratis.

 

Het stichtingsjaar 1837 maakt Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2013 meer dan 240.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Rijksmuseum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.

10 Apr 2013

Movies that Matter vertoont speelfilms en documentaires die er op het gebied van mensenrechten, vrede en vrijheid toe doen:
films die ogen openen. In april is in theaters door het hele land de documentaire Rouge Parole te zien.

 
In Tunesië, waar de Arabische Revolutie in 2010 losbarstte, hebben tirannie en onderdrukking plaatsgemaakt voor democratie en vrijheid van meningsuiting. Voor het raam van een boekenwinkel kijken voorbijgangers hun ogen uit als ze een veelheid aan lang verboden boeken in de etalage zien prijken. Op straat voeren kleine groepjes mensen verhitte discussies. Journalisten mogen eindelijk écht hun beroep uitoefenen, maar zoeken nog naar de juiste woorden. Rouge Parole van Elys Baccar is een poëtische documentaire over de ‘explosie van woorden’ die voortvloeit uit de herwonnen vrijheid.
Op elke locatie vindt aansluitend aan de film een verdiepingsprogramma plaats.
Kijk voor meer informatie op de websites van de theaters en op www.moviesthatmatter.nl

Eindhoven, Plaza Futura. ma 8 apr, 19.30 uur. Reserveren: 040-2946848
Heerlen, Filmhuis de Spiegel. ma 8 apr, 20.00 uur. Reserveren: 045-5772279
Groningen, Vera Zienema. di 9 apr, 21.00 uur. Reserveren: www.vera-groningen.nl
Amsterdam, Kriterion. wo 10 apr, 19.30 uur. Reserveren: 020-6231708
Amersfoort, De Lieve Vrouw, do 11apr,  21.05 uur. Reserveren: 033-4226555
Delft, Lumen. do 11 apr, 19.30 uur. Reserveren: 015-2140226
Maastricht, Lumière. ma 15 apr, 19.30 uur. Reserveren: 043-3214080
Zwolle, Fraterhuis. di 16 apr 19.45 uur. Reserveren: www.filmtheaterfraterhuis.nl
Arnhem, Focus Filmtheater. woe 17 apr, 19.00 uur. Reserveren: 026-4424283
Alkmaar, Provadja. woe 17 apr 20.00 uur. Reserveren: 072-5202022
Den Haag, Filmhuis Den Haag. zo 21 apr, 14.00 uur. Reserveren: 070-3656030
 
Het Movies that Matter On Tour programma wordt per stad georganiseerd in samenwerking met lokale partners.
Het programma wordt landelijk ondersteund door Amnesty International, vfonds, SNS Reaal Fonds, VSBfonds en Fonds 1818.
De vertoningen van Rouge Parole vinden plaats in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

11 Apr 2013

Het tweede DRONGO festival over meertaligheid vindt plaats op zaterdag 28 september 2013. Dit jaar gaan we het nog groter aanpakken dan in 2012! Van 10 tot 22 uur door het hele gebouw van de OBA aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Met onder meer in de ontvangsthal de hele dag korte optredens en interviews, veel meer activiteiten voor de kleintjes en speciale aandacht voor meertalig voorlezen. Een deel van het programma wordt (ook) in het Engels aangeboden.  Bekijk hier het voorlopige programma van 2013.
 DRONGO is voor iedereen die leeft in de moderne meertalige wereld en daarin de weg wil vinden. Is mijn taal daarbij een probleem of juist een oplossing? Waar vind ik boekjes, deskundigheid, cursussen, tests, scholen, tolken? Bij DRONGO vind je vragen en antwoorden, labs en een markt, sprekers en vertellers, en heel veel goede contacten. Bekijk hier het fotoverslag van editie 2012.
 Belangstelling?  Wil je een bijdrage leveren of op de hoogte blijven? Laat het ons weten via www.drongofestival.nl/contact.
 

14 Apr 2013


 

Qassim Alsaedy (Irak) en Farhad Foroutanian (Iran)

28 april t/m 26 mei 2013

Diversity&Art nodigt u mede namens beide kunstenaars van harte uit voor de O P E N I N G op zondag 28 april om 16.00uur door Emiel Barendsen - Programma Director Tropentheater

 

d e u r  o p e n  o m  15.00  uur

 

Qassim Alsaedy (Irak, 1949) opgeleid als beeldend kunstenaar in Bagdad aan de Academie voor Schone Kunsten en Farhad Foroutanian (Iran, 1957) opgeleid als theatermaker en beeldend kunstenaar in Teheran ontmoeten elkaar voor het eerst in D&A. Na deze eerst kennismaking ontstaat het plan om samen een expositie te maken waarmee zij een daad willen stellen door openlijk tussen Irak en Iran een vriendschapsverklaring af te leggen en vrede te bezegelen tussen twee landen waarbij mensen verwikkeld raakten in een niets ontziende oorlog. Beide kunstenaars zijn de plek, waar zij hun beroep niet verder naar eigen inzichten konden uitoefenen, ontvlucht. Qassim: “Zolang ik een vierkante meter heb waar ik mijn kunstenaarschap vrij kan uitoefenen vraag ik geen asiel aan.” In Irak niet meer veilig wijkt hij uit naar Libië. Maar lesgevend aan de Academie tijdens een straatproject met studenten krijgt hij de opdracht een rode zon groen te maken volgens het groene boekje van Khadaffi en wijkt hij uit naar Nederland. Farhad: “Als je moet vluchten heb je niet veel keuze, in eerste instantie moest ik gewoon weg. Waar je terecht komt is op dat moment niet zo belangrijk.” Met eenvoudige inktlijnen getuigt elke cartoon van de wanhopige pogingen om te overleven in een land, waarin elke bewegingsvrijheid onmiddellijk leidt naar de gevangenis, of erger. Via Italië komt ook hij in Nederland.

Qassim Alsaedy Farhad For outanian
Beiden dragen dit verleden met zich mee: Qassim verbeeldt de pijn, die oorlog veroorzaakt, met spijkers en (kogel)gaten in zijn werk. Hij heelt de wonden door de spijkers weg te laten roesten en mooie en heldere kleuren te schilderen tegen het verdriet. Farhad: ontwikkelt zich als cartoonist en laat de mens zien op weg naar het onbekende en de absurditeit van oorlogvoeren. Door de werken in de expositie naast elkaar te plaatsen becommentariëren zij als het ware samen de verschillende zijden van een oorlog.


Diversity&Art | Sint Nicolaasstraat 21 | 1012 NJ | Amsterdam openingstijden gedurende de exposities – do 13.00-19.00 | vr/za 13.00 -17.00

www.DiversityandArt.com | info@diversityandart.com

17 Apr 2013

Uitnodiging -

Deelname is gratis!

 

Thema: Helpende Zorg en Welzijn 2

Datum: vrijdagmorgen 24 mei 2013

Aanvang:

van 9.30 uur tot 11.30 uur

In het kader van werkgelegenheid organiseert stichting de Bloem (Intercultureel Ontmoetingscentrum voor Vrouwen in Oost) en Assadaaka Community in samenwerking met gastouderbureau Amira Children een bijeenkomst voor vrouwen op 24 mei aanstaande.

o

Wilde je altijd al in de kinderopvang werken?

 

o

Vind je het leuk om met kinderen te werken?

 

o

Wil je een stap naar een mooie toekomst maken?

 

o

Wil je binnen 8 weken een landelijk erkend diploma halen?

 

Dan is dit de kans voor jou!

KOM naar de bijeenkomst Helpende Zorg en Welzijn 2

Adres:

Buurtcentrum Oosterpark

3e Oosterparkstraat 159

1092 CW Amsterdam

U kunt zich opgeven bij voorzitter AfifaTadmine, T. 06-26576738 - E. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Amira Children maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00. Neem gerust contact op met Salima of Lamyaa, E. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. – T. 030-2416727 – W. www.amirachildren.nl

17 Apr 2013

 

Rijksmuseum Volkenkunde heeft onlangs een bijzondere verzameling Indiaans aardewerk uit Noord-Amerika geschonken gekregen van Margot Spiegel-Kraemer. Het gaat om 73 voorwerpen en een selectie daarvan is vanaf 19 april te zien in een speciale presentatie in het museum. Al op jonge leeftijd was Margot Kraemer geïnteresseerd in aardewerk. Ze volgde zelf diverse cursussen in Nederland. Tijdens een wereldreis raakte ze in contact met Indiaanse pottenbakkers in Noord-Mexico en New-Mexico (Verenigde Staten).  Hun traditionele manier van pottenbakken sprak haar enorm aan. Talrijke bezoeken volgden. Deze leidden tot hechte vriendschappen met prominente pottenbakkers. In Nederland startte Margot cursussen ‘Indiaans stoken’  waaraan generaties keramisten deelnamen. De unieke collectie Indiaans kunsthandwerk  en een aantal andere interessante voorwerpen die ze mee terug nam van haar vele reizen, heeft ze nu geschonken aan Rijksmuseum Volkenkunde. Daaronder bevindt zich werk van Camilio Sunflower Tafoya, Joseph Lonewolf, Mary en Bill Martin, Dorothy en Onofre Trujillo, Paul en Ramona Pino en Felipe Ortega.

 

Het stichtingsjaar 1837 maakt Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2013 meer dan 240.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Rijksmuseum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.

17 Apr 2013

 

The Act of Killing
Joshua Oppenheimer

Voormalige leiders van Indonesische doodseskaders gaan vijftig jaar terug in de tijd en spelen hun rol in de genocide van 1965 na in filmscènes. Dit resulteert in een documentaire die ons meevoert in de verbeelding van deze moordenaars. Volgens NRC een film ‘van evident historisch
en filmhistorisch belang.’ The Guardian noemde The Act of Killing ‘unforgettable, unmissable, horribly brilliant.’

        Winnaar Publieksprijs Berlinale 2013        

Utrecht, Louis Hartlooper Complex, ma 6 mei 19.00 uur. Reserveren: 030-2320450
Leiden, Scheltema, ma 6 mei 20.00 uur. Reserveren: 071 - 5144441
Hilversum, Filmtheater Hilversum, di 7 mei 20.00 uur. Reserveren: 035-6235466
Den Bosch, Verkadefabriek, zo 12 mei 15.30 uur. Reserveren: 073-6818160
Eindhoven, Plaza Futura, ma 13 mei 19.30 uur. Reserveren: 040-2946848
Heerlen, Filmhuis De Spiegel, ma 13 mei 20.00 uur. Reserveren: 045-5772279
Zwolle, Fraterhuis, di 14 mei 19.45 uur. Reserveren: www.filmtheaterfraterhuis.nl
Groningen, Vera Zienema, di 14 mei 21.00 uur. Reserveren: www.vera-groningen.nl
Amsterdam, Kriterion, wo 15 mei 19.30 uur. Reserveren: 020-6231708
Alkmaar, Provadja, wo 15 mei 20.00 uur. Reserveren: 072-5202022
Amersfoort, De Lieve Vrouw, do 16 mei 21.05 uur. Reserveren: 033-4226555
Delft, Lumen, do 16 mei 19.30 uur. Reserveren: Reserveren: 015-2140226
Den Haag, Filmhuis Den Haag, zo 19 mei 14.00 uur. Reserveren: 070-3656030
Maastricht, Lumière, ma 20 mei 19.30 uur. Reserveren: 043-3214080
Arnhem, Focus Filmtheater, wo 22 mei 19.00 uur. Reserveren: 026-4424283

Het Movies that Matter On Tour programma wordt per stad georganiseerd in samenwerking met lokale partners.
www.moviesthatmatter/ontour


www.moviesthatmatter.nl  

Stichting Movies that Matter - Amsterdam    |    Movies that Matter Festival - Den Haag    
Keizersgracht 177 1016 DR Amsterdam, Nederland  T +31 20 7733621 F +31 20 6240889  

17 Apr 2013

 

25 april 2013, 13.00-14.00 uur

Rijksmuseum Volkenkunde Leiden

 

Rijksmuseum Volkenkunde nodigt u van harte uit voor een persbijeenkomst met een vooraanstaande Malinese delegatie op donderdag 25 april tussen 13.00 en 14.00 uur. Aanwezig zijn o.a. de directeur van het Musée National du Mali, een vertegenwoordiger van het Malinese Ministerie van Cultuur en de burgemeester van de stad Djenné. U kunt hen spreken over de actuele situatie in Mali en het erfgoedproject waarvoor Rijksmuseum Volkenkunde de afgelopen 16 jaar in Mali verantwoordelijk was.

Van 22 tot en met 25 april 2013 organiseert Rijksmuseum Volkenkunde een besloten rondetafelconferentie als afsluiting van dit langdurige project. Gezien de huidige situatie in Mali waarbij belangrijk architectonisch en cultureel erfgoed is vernield, biedt het museum de pers de mogelijkheid om hierover met deze vooraanstaande Malinese delegatie in gesprek te gaan.

Met de financiële steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en in samenwerking met Malinese instanties, is Rijksmuseum Volkenkunde vanaf 1997 actief betrokken geweest bij het behoud van het rijke Malinese erfgoed voor toekomstige generaties. Een van de meest in het oog springende resultaten is de restauratie van de stad Djenné. Door de recente strijd in Mali werd ook dat gerestaureerde erfgoed bedreigd. In Timboektoe is vergelijkbaar erfgoed bewust vernietigd. De Franse interventie heeft Djenné daarvoor behoed. De aanwezige Malinese delegatie bestaat uit Samuel Sidibé (directeur van het Musée National du Mali in Bamako), Bah Diakité (vertegenwoordiger van het Malinese Ministerie van Cultuur), Yamoussa Fané (chef van de Mission Culturelle in Djenné), Bamoye Traoré (burgemeester van Djenné) en Boubacar Kourmanssé (meestermetselaar uit Djenné).

 

De bijeenkomst is in Rijkmuseum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. U kunt uw komst van tevoren melden bij: Jan Auke Brink / 0715168874 / Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

17 May 2013

Journalistencafe vrijdag 31 mei 2013 - 19.30 uur

bij On File  - Singel 46 -  Amsterdam

WEBJOURNALISM - theorie en praktijk 
                            

door Olivier Nyirubagara
 
Olivier Nyirubagara vertelt over de ontwikkeling van de journalistiek en het gebruik van nieuwe media. In het bijzonder gaat hij in op live-blogging. Een fenomeen dat recent is en veel vragen oproept zowel theoretisch als praktisch.

Als docent New Media / Online Journalism werkt Olivier aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Daarnaast is hij senior trainer en coach voor journalisten in Afrika in het kader van het mobile reporting project van Voices of Africa Media Foundation.

Olivier is al enige jaren aangesloten bij On File.
 
Voor iedere nieuwsgierige journalist aanbevolen te komen luisteren!
 

Pagina 1 van 3

contact

Reacties en inzendingen
ex Ponto is een uitgave van On File, Associatie van vluchtelingjournalisten en schrijvers
ex Ponto is mede mogelijk gemaakt door:
Logo_Ministerie_OCW Logo_Democratie_en_Media Logo_StimuleringsFonds_voordePers
 

Colofon

ex Ponto

is een journalistiek magazine dat op internet verschijnt. Het merendeel van de artikelen wordt door vluchteling-journalisten en andere migranten geschreven. Met Nederlandse journalisten als gast.

 


ovidiusex Ponto

In 8 na Chr. verbant de Romeinse keizer Augustus de dichter Ovidius naar het verre Tomi (het huidige Constança in Roemenië) aan de Zwarte Zee, in de provincie Pontus. Ovidius schrijft daar zijn bekende Epistulae ex Ponto (Brieven uit de Zwarte Zee). Deze bundel bevat poëtische verzoekschriften die hij naar vrienden en invloedrijke Romeinen schreef om voor hem bij de keizer te bemiddelen om in zijn lotsbestemming te herzien. Ex Ponto is in de geschiedenis door verschillende schrijvers gebruikt als metafoor voor ballingschap.